Oddsbonusar & Spelbolag

Därför ska du välja en bettingsajt som är lagligt verksam i Sverige

Den som gillar att spela på odds har gott om valmöjligheter på nätet. Utöver en stor mängden svenska bettingsajter finns det också aktörer utanför den svenska spelmarknaden. Med det sagt finns det en och annan anledning till varför du bör hålla dig till spelbolag som är lagligt verksamma i Sverige.

Ett givet val för dig som värnar om trygghet på marknaden

I dagsläget finns det egentligen ingenting juridiskt som hindrar dig som konsument att vända dig till spelsajter som drivs av olicensierade spelbolag. Men i din jakt på de bästa bettingsidorna kan det trots allt vara bästa att hålla sig till aktörerna med svensk licens. 

Visst finns det fördelar med olicensierade spelsajter, men värnar du om trygghet finns det få bättre alternativ än att hålla sig till den svenska spelmarknaden.

Ett krav från regeringen

För att ett spelbolag ska få vara verksamt i Sverige måste det först erhålla en svensk licens. I och med detta går spelbolaget i fråga med på att rätta sig efter svensk lagstiftning och är verksamt under uppsyn av Spelinspektionen. I praktiken innebär det bland annat att de har en omsorgsplikt, vilket i korta drag betyder att de är skyldiga att motverka destruktiva spelvanor hos sina användare. Metoderna de använder för att göra detta i praktiken kan variera, men de är skyldiga att presentera processen i en handlingsplan.

Utöver omsorgsplikten finns det också flertalet konkreta krav i spellagen som ser till att skapa en trygg spelmiljö för konsumenter. Tre av de främsta åtgärderna som finns på plats för detta är att spelsajter måste hänvisa till självavstängningsregistret Spelpaus.se, att spelare måste ange gränser för hur mycket tid och pengar de ska spendera och att spelare ska kunna genomföra självtester. 

Det kan vara värt att nämna att vissa olicensierade aktörer illegalt riktar sig till svenska spelare. Vill du vara säker på att det är en bettingsajt med svensk licens du vänder dig till kan du hålla utkik efter logotyperna för Spelinspektionen, eller hänvisningen till “Spelpaus”, “Spelgränser” och “Självtest”, som ska finnas överst på sidan.

Du ser till att pengarna inte hamnar på fel ställe

Det är inte enbart mot konsumenter som licensierade spelbolag har vissa skyldigheter. De har också krav på sig att rapportera sådant som penningtvätt, finansiering av kriminell verksamhet genom spel samt matchfixning. 

Vänder du dig till sajter som inte är lagligt verksamma i Sverige är det svårare för dig att säkerställa att pengarna du spelar för inte hamnar i fel fickor. Enligt svensk lag är licensierade spelbolag dessutom skatteskyldiga, vilket i förlängningen innebär att en del av pengarna du spelar för används för att fortsatt skapa en trygg spelmarknad.

Fördelar även bland spelutbudet

En annan fördel med att välja bettingsajter som är lagligt aktiva i Sverige är att du kan vara säker på att spelutbudet är relevant för den svenska spelmarknaden. Aktörerna som erbjuder spel på odds i Sverige riktar sig medvetet till dig inom landet och därför kan du räkna med att hitta odds på matcher, turneringar och evenemang som tenderar att genomföras och/eller uppmärksammas i just Sverige.

En sista populär fördel som brukar lyftas fram i frågan om licensierade kontra olicensierade spelbolag är att vinsterna på den svenska spelmarknaden är skattefria. Så är det inte på andra marknader – all vinst som överstiger 100 kronor hos icke-svenska aktörer måste deklareras till Skatteverket.

Det finns givetvis fler anledningar till att välja spelbolag på den svenska marknaden än de ovan listade, men just tryggheten och att inte omedvetet finansiera brottslig verksamhet brukar vara överst på många spelares prioriteringslista. Ser även dina prioriteringar ut så är det alltså en god idé att hålla sig till de svensklicenserade spelbolagen.