Vad chansen är att något händer är inte riktigt detsamma som vilka odds något har att hända. Skillnaden ligger främst i vad ordet betyder - ojämnt eller emot. Genom att använda Oddsnet kan du få bättre förståelse för dessa begrepp och hur de påverkar dina spel.
I och med att betting har en lång historia har det skrivits många böcker, guider och artiklar om vilka typer av odds som är bäst att använda sig av och när, för att inte tala om att vissa bettingsidor väljer att använda sig av ett specifikt typ av odds. Oddsnet hjälper dig att navigera i denna information och välja de mest fördelaktiga oddsen.
Nedan följer ett urval av dessa betting odds och enkla förklaringar för hur de fungerar. Med hjälp från Oddsnet kan du lära dig mer om de olika oddstyperna och förbättra dina bettingstrategier.
Typer av odds
Vissa typer av odds kan vara bättre vid specifika tillfällen men vad som egentligen kommer hända är alltid oklart. Det är därför som sidor såsom Oddsnet ständigt håller sina listor med betting sidor uppdaterade för att det ska kunna satsas på olika sätt från olika håll så att en person enkelt kan lära sig några typer av odds de känner sig bekväma med. Odds är då inte chansen spelarna har att vinna, utan hur mycket de kan tjäna på en potentiell vinst.
Det finns även knep för betting som ibland inte direkt räknas som odds utan mer hur man använder sig av betting sidornas egna förmåner för att dra mer nytta av olika bonusar.
Fraktionsodds
Även kallad bråkodds efter engelskans ‘fractional odds’ då oddsen representeras av bråk, är en typ av odds som vanligtvis förekommer i de brittiska öarna. Dessa odds brukas sägas som fem till ett (5/1), eller sju till två (7/2) vilket betyder att vid vinst så vinns det till exempel 5 000 kr för varje 1 000 kr som satsats, plus insatsen som ges tillbaka.
Det är alltså insatsen som är den andra siffran plus så många gånger siffran går i första siffran. Vid odds som är sju till två så går två i sju tre och en halv gång. Denna typ av beräkning av odds brukar ses som standard i de brittiska öarna av tradition då många sportsbooks använder sig av systemet. Detta system föredras då den separerar insatsen från potentiella vinsten.
Decimalodds
Mer populärt nere i Australien, genom Europa och uppe i Kanada är decimalodds som presenterar oddsen vid vinst genom decimaltal såsom 3.50 eller 2.75. Till skillnad från fraktionsodds så separeras inte vinsten från oddsen, utan den är redan inräknad.
Det betyder att om en satsning är på 300 kr och oddens presenteras som 1.50 så betalas det ut totalt 450 kr (det vill säga 300 + 150 kr) tillbaka vid vinst som inkluderar satsningen. Denna typ av presentation av odds föredras för de som hellre vill räkna med den totala summan man får vid vinst istället för att hålla reda på insatsen för sig.
Moneyline odds
De amerikanska oddsen som används främst i USA fungerar på lite annorlunda sätt. Här representeras oddsen som positiva odds eller negativa odds, som till exempel +300 eller -150. Vid dessa odds så beräknar man potentiell vinst genom en formel som ändras om det gäller positiva odds eller negativa odds.
Vid positiva +300 och det satsas 5 000 kr så multipliceras insatsen med oddsen (300 x 5 000) och dividerar sedan denna summan med 100 för att få vad vinsten blir. Utbetalningen blir då vid vinst 15 000 kr plus insatsen på 5 000 kr.
Det blir däremot annorlunda vid negativa odds där det istället divideras insatsen med oddsen för att sedan multiplicera summan med 100 för att få vinsten. I detta fall blir det 5 000 / 150 vilket blir 33,33 upprepade, sedan multipliceras med 100 för 3 333,33. Utbetalningen blir då totalt 8 333,33 inklusive insatsen.
Implicerad Sannolikhet
Det finns mycket mer inom betting än just odds, och det kan då bli rörigt utan hjälpmedel. Implicerad sannolikhet är mindre odds och mer ett sätt att konvertera existerande odds till en procentuell chans. Som namnet säger så implicerar det en sannolikhet att vinsten ens kan förekomma genom att se vad chansen är att oddsen slås. Det vanligaste är att decimalodds konverteras, men det kan även göras utan större problem med bråkodds.
För att ta reda på den implicita sannolikheten, ta ett decimalodds, i detta exempel 3,50 och dividera ett (1) med det talet. 1 / 3.50 är 0,29 i runda slängar vilket betyder att den implicerade sannolikheten är ungefär 29%.
För bråkodds måste de första spelarna se över hur det totala decimaltalet är från bråkdelen. Vid 3/1 blir det så enkelt som att ta 3 plus 1, vilket blir 4,00, men med smartare siffror som 7/2 räknar de ut hur många gånger 2 går in i 7, vilket är 3 och en halv gånger plus 2 som går av sig själv hela tiden. Decimaloddset blir då 4,50 för en underförstådd sannolikhet på cirka 22%.
Finns kunskapen för hur odds kan tolkas så kan satsningar läggas efter vad som känns rätt snarare än om satsningar läggs helt blint. Bettingsidor kan ibland göra det väldigt rörigt för sina spelare, vilket har lett till problem med Spelinspektionen tidigare, men för det mesta brukar de som har en svensk licens sköta sig rätt så bra. Däremot kan det också konstateras att bettingbolag tydligen lyckas gissa rätt nobelpristagare mer ofta än sällan, så kanske de vet eller annat om chans och odds.