Betfair Exchange

Betfairs exchange bonus

Hur funkar Betfair Exchange

Betfair Exchange är en så kallad spelbörs. På svenska översätts Betfair exchange till Betfair spelbörs. Betfair exchange är den enda spelbörsen med svensk spellicens, vilket innebär att det är den enda spelbörsen där folk bosatta i Sverige kan spela skattefritt. Betfair är även världens största och första spelbörs. Betfair exchange är även nyckeln till att lyckas med matched betting.

Vad är en spelbörs?

En spelbörs är en marknadsplats där spelare samlas för att placera spel mot varandra istället för mot ett spelbolag. Om du placerar ett spel hos t.ex. Unibet så tar Unibet automatiskt emot spelet du placerat. På Betfairs spelbörs är det däremot inte Betfair som ʼtar emotʼ spelen du placerar. Om du vinner så är det spelaren eller spelarna du spelat mot som förlorar. Betfair tillhandahåller endast plattformen och sköter alla insatser som tas emot och betalas ut. För detta tar Betfair exchange ut en kommission på 5% på alla vinnande spel. På spelbörsen vet du dock inte vem du spelar mot. Du ser endast oddsen och vilken summa som finns tillgänglig att spela för på varje odds.

Låt oss säga att du vinner ett spel på Betfair exchange och ska få 100 kr utbetalt. Dessa 100 kr
kommer då från någon annan spelare som förlorade spelet mot dig. Av dessa 100 kr tar Betfair 5 kr
och du får 95 kr.

Ta rollen som spelbolag

Eftersom du på Betfairs spelbörs endast spelar mot andra spelare så måste någon av er ta rollen som spelbolagen i vanliga fall gör. Om du vinner ditt spel på spelbörsen så innebär det ju att någon annan förlorar. Hos ett ”vanligt” spelbolag så är det alltid du eller spelbolaget som vinner när du lagt ett spel. Varje spel som placeras har med andra ord två sidor - en vinnare och en förlorare. För varje spel som placeras måste någon ʼta emotʼ spelet och godkänna att betala ut en eventuell vinst till den som spelat. Vi ska titta på ett exempel, men först låter vi Betfair själva förklara spelbörsen med hjälp av Clive Owen.

Hos ett vanligt spelbolag:
Du väljer att, på Unibet, spela 100 kr på Djurgården till 2,55 gånger pengarna mot Hammarby. Unibet tar automatiskt emot ditt spel. De godkänner därmed att antingen vinna din insats på 100 kr, om Djurgården inte vinner eller betala ut 255 kr till dig om Djurgården vinner. Av dessa 255 kr är 100 kr din insats och 155 kr din vinst. I detta fallet förlorar Unibet alltså 155 kr.

Så placerar du ett spel hos Unibet

På Betfair Exchange:
Du väljer att spela 100 kr på Djurgården till 2,55 gånger pengarna mot Hammarby. På samma sätt som hos Unibet så riskerar du att förlora 100 kr om Djurgården inte vinner. Om Djurgården istället vinner så får du tillbaka din insats på 100 kr plus din vinst på 155 kr. Skillnaden på Betfairs spelbörs är att dessa 155 kr som du vinner betalas av någon annan spelare som valt att ta emot din insats. När spelaren tog emot din insats godkände spelaren att riskera att behöva betala ut din vinst om Djurgården vinner.

Placera ett spel på Betfair Exchange

På Betfair Exchange finns del alltså två olika alternativ; Antingen placerar men ett vanligt spel på att något ska inträffa, t.ex att Djurgården vinner mot Hammarby. Eller så väljer man att ta emot andras insatser. Om du väljer att ta emot en insats på Djurgården för 100 kr så får du behålla dessa 100 kr om Djurgården inte vinner - precis som ett vanligt spelbolag när de tar emot andras insatser. Om Djurgården istället vinner så måste du betala ut vinsten till spelarna du spelat mot.

Genom att på Betfair ta emot en insats på att Djurgården vinner över Hammarby så spelar man på att Djurgården inte ska vinna. Att spela på att något ska inträffa kallas på Betfair exchange för att 'backa' att ta emot andras insatser och därmed spela på att något inte ska inträffa kallas på Betfair exchange för att 'boka'. Vi låter Clive Owen förklara igen:

Vad innebär det att Backa och Boka på Betfair Exchange?

Att 'backa' innebär att placera ett vanligt spel precis som hos vilket spelbolag som helst. Du 'backar' ett alternativ på Betfairs spelbörs genom att klicka på någon av de blåa rutorna enligt bilden nedan.

Så backar du på Betfair Exchange

Om du enligt bilden ovan t.ex vill 'backa' Djurgården till 2,6 gånger pengarna så klickar du på den översta blåa backa knappen som är inringad i bilden ovan. Ditt val dyker då upp i din spelkupong enligt bilden nedan.

Så backar du på Betfair Exchange

Om du väljer att backa 100 kr på Djurgården så blir din vinst/förlust enligt följande:

Om Djurgården vinner: Du får tillbaka 260 kr. Av dessa är 100 kr din insats vilket ger dig en vinst på 160 kr. Av dessa 160 kr tar Betfair ut en kommission på 5%.

Om Hammarby vinner eller matchen slutar oavgjort: Du förlorar din insats på 100 kr. Precis som vanligt med andra ord.

När man fyllt i sin insats i spelkupongen kan man se sin eventuella vinst eller förlust i siffrorna som är utpekade i bilden nedan. Klicka på bilden om du vill förstora den.

Backa på Betfair Exchange

Om du istället väljer att ʼbokaʼ så väljer du att ta emot någon annans insats - du tar rollen som spelbolag. Du bokar på Betfair Exchange genom att klicka på de rosa rutorna.

Att boka på Betfair Exchange

Om du vill ʼbokaʼ Djurgården till 2,7 gånger pengarna så klickar du på den översta rosa rutan enligt bilden ovan.

Ditt val dyker då upp i din spelkupong enligt bilden nedan.

Så ser det ut när du bokar på Betfair Exchange

När man bokar skriver man istället, under ʼErbjuden insatsʼ in vilken insats man vill ta emot. Om du väljer att ta emot en insats på 100 kr till 2,7 gånger pengarna så blir din vinst/förlust enligt följande:

Djurgården vinner inte matchen, d.v.s. Hammarby vinner eller matchen slutar oavgjort: Du vinner 100 kr minus Betfairs kommission på 5%.

Djurgården vinner matchen: Du förlorar 170 kr. Summan du riskerar att förlora kallas för exponering.

Enligt bilden nedan kan du se hur mycket du vinner eller förlorar beroende på hur matchen slutar. Klicka på bilden för att förstora den. 

Kupong för bokning på Betfair Exchange

Om Djurgården vinner förlorar du alltså mer än vad du tog emot i insats. Detta kan för många vara lite svårt att förstå sig på. Men kom ihåg att du tar spelbolagens roll när du bokar. Om Djurgården i detta faller vinner måste du ju betala ut någon annans vinst.

Personen vars insats du tog emot spelade ju 100 kr på att Djurgården vinner. Denna personens vinst betalas av dig som tog emot insatsen.

Precis på samma sätt fungerar det för ett vanligt spelbolag om du spelar 100 kr på Djurgården till 2,7 gånger pengarna. De riskerar att behöva betala ut din vinst på 170 kr om Djurgården vinner.

Men om man vinner ett spel till 2,7 gånger pengarna får man ju 270 kr tillbaka tänker du kanske nu? Ja men 100 kr av dessa är din egna insats. Spelbolagets förlust är endast 170 kr.

Genom att tänka att du tar rollen som spelbolagen i vanliga fall tar och att du emot andras insatser underlättar det att förstå hur boka fungerar på Betfair Exchange.

Vad betyder exponering på Betfair Exchange?

Pengarna man riskerar att förlora när man bokar kallas på Betfairs spelbörs för exponering. Exponeringen är alltså summan man förlorar om man förlorar sitt spel. Denna summan måste man ha tillgänglig på sitt Betfair konto för att spelet ska kunna placeras. Dessa pengar förblir låsta tills spelet har avgjorts. Ju högre odds desto högre blir exponeringen.

Om du vill förstå matematiken bakom exponering så räknas den ut på samma sätt som man räknar ut sin vinst om man placerat ett backa-spel (ett vanligt spel): insatsen x oddset - insatsen. Med andra ord insatsen man tagit emot x oddset - insatsen man tagit emot.

Låt oss ta ett till exempel hur boka fungerar. Den här gången bokar du 100 kr på att AIK vinner mot Örebro till 1,4 gånger pengarna. Din exponering blir i detta fallet 40 kr (100 kr x 1,4 - 100 kr). Din exponering blir alltså i detta fallet lägre än insatsen du väljer att ta emot.

Om AIK vinner matchen så förlorar du din exponering på 40 kr. Om AIK inte vinner (matchen slutar oavgjort eller Örebro vinner) så får du tillbaka din exponering på 40 kr plus din vinst på 100 kr (minus 5% kommission). I bilden nedan har vi markerat din erbjudna insats på 100 kr, din exponering på 40 kr och siffrorna som beskriver vad du förlorar/vinner beroende på hur matchen slutar. Klicka på bilden för att förstora den. 

En bokning på Betfair Exchange

När du bokar riskerar du att förlora (exponerar) mer pengar ju högre oddset är. Om du istället vinner ditt spel så får du alltid tillbaka din exponering plus insatsen du tog emot. Med andra ord samma förutsättningar som när ett spelbolag tar emot insatser från spelare.

Oddsen som ligger närmast mitten enligt bilden nedan är de bästa tillgängliga oddsen som går att backa eller boka. När man backar vill man i vanlig ordning ha ett så högt odds som möjligt på det alternativet man vill spela på. Om du bestämt dig för att backa AIK för 100 kr så spelar du ju hellre till ett odds på 1,35 än ett odds på 1,34. Ju högre oddset är desto mer kan du ju vinna. Oavsett vilket odds du backar så blir förlusten alltid din insats.

Marknadsdjup på Betfair Exchange

Om du däremot bestämt dig för att boka AIK för 100 kr fungerar det tvärtom. Du vill då ha ett så lågt odds som möjligt. Oavsett vilket odds du bokar så blir din vinst insatsen du tagit emot minus 5% kommission. Om du istället förlorar spelet så blir förlusten större ju högre odds du bokat. Detta kan låta lite konstigt för många men är ganska naturligt om du tänker efter. När du bokar tar du ju rollen som spelbolag och tar emot andras insatser. Ett spelbolag behöver ju betala ut mindre i vinst till sina spelare ju lägre odds de erbjudit. Här kommer några exempel på vad du vinner/förlorar om du backar eller bokar. I alla vinnande exempel dras också 5% kommission från din vinst.

  • Du backar 100 kr till ett odds på 3,0. Du förlorar antingen din exponering på 100 kr eller får tillbaka din exponering på 100 kr plus din vinst på 200 kr.
  • Du bokar 100 kr till ett odds på 3,0. Du förlorar antingen din exponering på 200 kr eller får tillbaka din exponering på 200 kr plus din vinst på 100 kr.
  • Du backar 1.000 kr till ett odds på 8,0. Du förlorar antingen din exponering på 1.000 kr eller får tillbaka din exponering på 1.000 kr plus din vinst på 7.000 kr.
  • Du bokar 1.000 kr till ett odds på 8,0. Du förlorar antingen din exponering på 7.000 kr eller får tillbaka din exponering på 7.000 kr plus din vinst på 1.000 kr.
  • Du backar 300 kr till ett odds på 1,5. Du förlorar antingen din exponering på 300 kr eller får tillbaka din exponering på 300 kr plus din vinst på 150 kr.
  • Du bokar 300 kr till ett odds på 1,5. Du förlorar antingen din exponering på 150 kr eller får tillbaka din exponering på 150 kr plus din vinst på 300 kr.

Som du kan se så blir siffrorna det omvända när man bokar i jämförelse när man backar. Summan man kan vinna när man backar är samma summa som man riskerar att förlora (exponering) när man bokar. Summan man riskerar att förlora (exponering) när man backar är samma summa som man kan vinna när man bokar.

Betfair Exchange; marknadsdjup

Under alla odds som erbjuds på Betfair Exchange finns en siffra som visar vilken summa pengar som finns tillgänglig till just det oddset. På bilden nedan kan du se att det står 6583 kr under oddset 1,35 om du vill backa AIK. Detta betyder att du kan placera ett backa spel på AIK till oddset 1,35 för maximalt 6583 kr. Om du vill placera en högre summa pengar så kan du placera den resterande summan till det näst bästa oddset som finns tillgängligt. I detta fallet är det oddset 1,34 där det finns 5295 kr tillgängligt.

Om du vill boka AIK till oddset 1,4 så finns det 186 kr tillgängligt. Detta innebär att du maximalt kan ta emot en insats för 186 kr till oddset 1,4. Om du vill boka en högra summa så är det i detta fallet oddset 1,4 som gäller för den resterande summan.

Så fungerar marknadsdju på på Betfair Exchange

Öppna konto Betfair

Du har nu lärt dig det mest grundläggande om Betfair Exchange. Detta är i princip allt du behöver veta om spelbörsen för att komma igång med matched betting eller bonustrading som det också kallas. Om du inte förstår allt i detalj så kommer du lära dig genom att komma igång och testa själv.

I nästa avsnitt knyter vi ihop säcken och lär dig hur du använder dig av Betfair Exchange för att tjäna pengar på matched betting. Men först ska vi gå igenom hur du startar konto på Betfair med korrekt kampanjkod och hur du navigerar dig fram på sidan.

1 - Klicka här så öppnas en ny flik med korrekt kampanjkod inskrivet automatiskt.

2 - Klicka på 'Bli kund'.

3 - Fyll i dina uppgifter. Kampanjkoden ska vara ifylld automatiskt. Kampanjkoden innebär att du får 450 kr riskfritt på ditt första placerade spel på spelbörsen. Om du förlorar ditt första spel på Betfair exchange får du alltså upp till 450 kr tillbaka helt omsättningsfritt.

4 - Sedan är det dags att sätta in pengar. För att ta del av kampanjen behöver insättningen ske via bankkort, Trustly eller Paypal. Vi rekommenderar Trustly som är enkel banköverföringsmetod via BankID. Om du inte vill sätta in pengar ännu kan du hoppa över detta steget och sätta in vid ett senare tillfälle.

5 - När du satt in pengar klickar du på spelbörsen i menyn enligt bilden nedan. När du sedan ska hitta matchen du vill spela på kan du använda vänsterspalten för att navigera dig fram. Här hittar du alla tillgängliga sporter, ligor och marknader som du kan spela på. Om du till exempel vill spela på AIK mot Örebro går du till sporten 'Fotboll', sedan till ligan 'Allsvenskan',  matchen AIK - Örebro och sedan marknaden 'Matchresultat' enligt bilden nedan.

Så navigerar du på Betfair Exchange

Sammanfattning av Betfair Exchange

 - På Betfair exchange kan du välja att antingen backa eller boka.

 - När du bokar spelar du på att något inte ska inträffa.

 - När du bokar tar du rollen som spelbolag och tar emot andras insatser.

 - När du bokar förlorar du antingen din exponering eller vinner insatsen du tagit emot (minus Betfairs kommission på 5% av vinstsumman).

 - Du måste ha exponeringen tillgänglig på ditt Betfair-konto för att spelet ska gå igenom.

 - Summan under oddset beskriver hur mycket du kan backa/boka till just det oddset.

Gå vidare till nästa avsnitt för att lära dig hur du använder dig av Betfair Exchange till att tjäna pengar på matched betting!

Lär dig Matched Betting

Denna webbplats använder cookies

Cookie ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy. 

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.