Betting på e-sport ökar

2020-04-29

Här i Sverige har vi en lång tradition av att tippa på sport. Det har länge varit populärt att satsa på fotboll och hästar. Med tiden har det tillkommit nya sporter. Internet har gett oss stora möjligheter att skaffa information och även spela på sporter som inte finns här i landet. Senaste tiden har e-sport tagit allt mer plats. Det är också den snabbast växande sporten i världen sett till utövare och åskådare. När en sport växer följer spelbolagen så klart med vilket har gjort att även betting på e-sport stadigt ökar.

Vem vinner?

En gren av e-sport som är väletablerad är poker. Poker var den första av e-sporterna att bli känd för en bredare publik. Det blev väldigt populärt att spela poker online i början av 2000-talet. Speciellt efter att en amatör, Chris Moneymaker, hade lyckats ta sig till final och vinna World Series of Poker. Detta efter att ha satsat några hundra på online turneringar och kvalificerat sig den vägen. De stora pokerturneringarna började sändas av sportkanaler med många tittare. Det ledde i sin tur till att fler började att satsa pengar på vem av deltagarna som skulle vinna. Idag erbjuder många av bettingbolagen odds på vem som ska vinna till exempel European Poker Tour, som organiseras av PokerStars och innefattar både live events och spel online för att kvalificera sig.

Ingen riktig sport

E-sport ansågs länge av många att inte vara någon riktig sport. Det fanns de som inte kunde acceptera att sporten inte innebar någon fysisk prestation som den i mer klassiska idrotter. En del kanske tänkte att det var någonting för tv-spelsnördar att hålla på med i sin ensamhet. Med tiden har motståndarna fått ge vika och acceptera att e-sporten är här för att stanna. Antalet utövare växer hela tiden och en anledning till det är att det är så enkelt att börja. De flesta har idag redan en dator hemma och många av de olika spelen i e-sporterna, till exempel Counter-Strike: Global Offensive, finns tillgängliga online helt gratis. Idag när professionella utövare av e-sport tjänar stora pengar och de stora turneringarna spelas inför fullsatta arenor är det inte längre någon som kan argumentera mot att det är en riktig sport.

Kunskap viktigt

Betting på e-sport bygger på ungefär de samma principer som för all annan sport. Nummer ett att börja med är att skaffa sig kunskap. Här finns en annan fördel hos e-sporten jämfört med andra sporter och det är att många själva har spelat något av spelen inom e-sport. Då är det så klart lättare att relatera till och känna igen sig i den spelmiljön. Som vanligt hjälper det att skaffa sig ordentligt med kunskap om de olika spelarna, lagen och grenarna. Det är a och o att känna till de olika spelens regler och förutsättningar. I Counter-Strike till exempel kan ett lag vara bättre på vissa kartor och sämre på andra. Alla sådana faktorer kan påverka utgången. Just Counter-Strike är en mycket händelserik sport med tvära vändningar. Även om ett lag har endast en spelare kvar kan den ändå lyckas slå ut alla motståndare och vända matchen. Det är en bidragande orsak till att den sporten också är väldigt publikvänlig.

Många svenska storspelare

Sverige ligger faktiskt i framkant när det gäller e-sport och har flera framgångsrika lag och enskilda spelare. Det kanske mest kända laget är Ninjas in Pyjamas som är kända hos många av de som inte känner till så mycket om e-sport annars. Det ger en klar fördel för den svenska bettaren eftersom det då är lättare att få fram specialkunskaper om de olika spelarna. En av Sveriges stora stjärnor till exempel är Christopher Alesund som har spelat i Ninjas in Pyjamas. Hans styrka är att han kan smyga sig på sina motståndare bakifrån för att överraska dem. Det är sådana specialkunskaper som är bra att känna till för att kunna betta på bästa sätt. En annan aspekt som spelar in är vilken match eller turnering det är. Det säger sig själv att spelarna är mer på tå vid en stor turnering med kanske en miljon dollar i prispengar än om de spelar en vanlig ligamatch i den svenska Elitserien.

Kommentera detta inlägg

Dela gärna med dig av dina tankar om blogginlägget här

Din e-postadress kommer inte publiceras.