Betfair Exchange

Hur funkar Betfair Exchange

Hör förklarar vi hur Betfair Exchange fungerar och vad en spelbörs är för något.

logotyp Betfair
Registrerar du dig på Betfair Exchange idag så får du ett riskfritt spel värt 450 kr!

Hämta bonus 

Betfair spelbörs

För att kunna lära dig matched betting är det viktigt att förstå hur Betfairs spelbörs fungerar, på engelska heter detta Betfair exchange. Spelbörsen använder man alltid parallellt med bonussidan man tagit emot en bonus på. Läs vidare för att förstå varför!

Att spela på odds

​På de vanliga spelsidorna är oddsen redan satta av spelbolagen. När du spelar på dessa odds så spelar spelbolagen mot dig – de riskerar att behöva betala ut din vinst om du vinner ditt spel. Alla spel har nämligen två sidor - en vinnare och en förlorare. Antingen vinner du och spelbolaget förlorar, eller så vinner spelbolaget och du förlorar. Detta sättet är det mer traditionella sättet att spela på och kallas för att spela på odds eller att betta. Vi tar ett exempel:

Exempel 1

Du lägger ett spel på Barcelona för 100 kr till oddset 3,0 – spelbolaget spelar automatiskt mot detta. 
Förlorar du ditt spel, förlorar du 100 kr vilket innebär att spelbolaget vinner 100 kr.
Vinner du ditt spel får du tillbaka 300 kr. Av dessa 300 kr är 100 kr din insats och resterande 200 kr din vinstdel – det du har tjänat. Din vinst betalas ut av spelbolaget. Spelbolaget förlorar alltså 200 kr

Vad betyder exponering?

När spelbolagen vinner, vinner de din insats.
När spelbolagen förlorar, betalar de ut din vinst.

Spelbolagen spelar alltså automatiskt mot det du spelar. Man säger att de exponerar/riskerar en viss summa pengar. Deras exponering är den summa som de riskerar att förlora till dig om du vinner. Vi tar ett exempel;

Exempel 2

När du spelar 100 kr till oddset 4,0 riskerar spelbolaget att förlora 300 kr - Spelbolagets exponering.
När du spelar 100 kr till oddset 2,0 riskerar spelbolaget att förlora 100 kr - Spelbolagets exponering.
Ju högre odds desto mer riskerar/exponerar spelbolaget.

Så fungerar Betfair

Betfair är en så kallad spelbörs. En marknad där spelare samlas för att sätta sina egna odds och spela mot varandra. På samma sätt som hos de vanliga spelbolagen så finns det alltid två sidor av ett bet - en vinnare och en förlorare, en som spelar på att något ska inträffa och en som spelar mot.

Vad betyder att boka på Betfair?

Skillnaden på Betfair är att här kan man även välja att ta rollen som spelbolagen i vanliga fall har – alltså spela mot att något ska inträffa.
Att spela mot ett lag, ett resultat eller andra utgångar av en match kallas på Betfair att boka. Det är denna funktion man använder när man sysslar med matched betting. Vi tar ett exempel till;

Exempel 3

Olle lägger ett vanligt spel på Betfair. Han spelar 100 kr på oavgjort (X) i en match till 3,0 i odds. 
Du väljer att spela mot detta genom att boka oavgjort för 100 kr till 3,0 i odds. Du exponerar/riskerar då 200 kr – samma summa som Olle kan vinna. 
Om matchen slutar oavgjort får Olle tillbaka 300 kr (100*3,0), varav 100 kr är hans egen insats och 200 kr är från dig. Du förlorar därmed 200 kr. 
Om matchen istället slutar med en 1:a eller en 2:a, alltså inte ett X så vinner istället du. Olle förlorar sin insats på 100 kr. Du får tillbaka 200 kr, varav 100 kr är din insats och 100 kr är från Olle.

Så fungerar att boka

För dig, som bokade oavgjort i exemplet ovan, fungerar det alltså tvärtom från ett vanligt spel. Antingen vinner du samma summa som din insats, oavsett vilket odds du spelat till, eller så förlorar du din exponering. Exponeringen förändras givetvis efter oddsen. Ju lägre odds desto lägre exponering.

Exponeringen beräknas på samma sätt som vinstdelen på att vanligt spel: (Insats x odds) – insats.

När man spelar på Betfair måste man ha tillräckligt med pengar på sitt konto för att kunna betala ut exponeringen ifall man förlorar sitt spel. Betfair tjänar sina pengar på att ta 5% i kommission på alla vinster.

Nu har du lärt dig hur Betfair fungerar i teorin. Nästa steg är att lära dig hur man med hjälp av Betfair kan vinna riskfria pengar - matched betting!

Matched Betting

Du har nu lärt dig grunderna i hur odds fungerar och om Betfair Exchange. Du är nu redo att börja lära dig mer om matched betting. I vår nästa guide går vi igenom grunderna i matched betting, eller bonustrading som det också kallas. Du är nu nära att tjäna dina första pengar!

Till nästa guide

Allmänt om Betfair

Betfair är idag en av världens största leverantörer i världen av online betting på sport. Betfair lanserades 2000 och presenterade då den banbrytande Spelbörsen, en plattform där kunderna själva kunde sätta sina odds. Efter det gick det snabbt. Idag har Betfair växt till att inte enbart leverera sin Spelbörs utan erbjuder idag en vanlig oddssida samt online casino och mycket annat. Betfair har alltid legat i framkant när det kommer till upplevelser för sina kunder och är ofta först med att presentera nya funktioner på marknaden som till exempel Cash-out och Acca Edge. År 2016 slogs Betfair och Paddy Power samman vilket innebar ytterligare en markering på den internationella spelmarknaden.