Matched betting & Nyheter

Tips och tricks för att jobba på bästa sätt hemifrån 

2020-07-26

En dator på ett skrivbord

Kanske är det något du själv ägnar dig åt dagligen, eller så har du vänner eller bekanta som gör det. Det kan vara något du alltid drömt om att göra, eller så ter sig bara tanken skrämmande och obekväm för dig. Vi talar givetvis om samtidens fenomen med att jobba hemifrån, en företeelse som blivit alltmer populär bland både arbetsgivare och arbetstagare. En otrolig utveckling har ägt rum på relativt kort tid när det gäller distansarbete, mellan 2005 och 2012 ökade antalet individer som jobbar på distans hemifrån med hela 80 %. Siffran är hisnande men indikativ för hur vårt sätt att arbeta har förändrats i grunden genom internet och ny teknik.

Trots att det finns många yrkesgrupper som fortfarande behövs på plats - allt från sjuksköterskor, brandmän, snabbköpskassörskor och busschaufförer är det många yrkesroller idag som endast fordrar en hyfsad internetuppkoppling, en dator och på sin höjd en telefon. Pendeln har svängt och arbetsgivare och stora bolag som innan varit skeptiska till att låta sina arbetstagare arbeta utanför kontoret (och stundtals utanför kontorstid) har blivit allt mer välvilliga och insett att distansjobb innebär väsentliga fördelar och stundtals även ökad effektivitet. Arbetslivet effektiviseras bland annat av att medarbetare slipper pendla till och från jobbet och bli störda av kollegor som pockar på uppmärksamheten. De kan istället utföra sitt arbete på ett sätt som är mest lämpat för uppgiften - och individen i fråga. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att jobba hemifrån på bästa sätt. 

Vissa branscher i förgrunden

Med hjälp av den myriad av tekniska verktyg som finns tillgängliga (Google Hangouts, Zoom, Skype och så vidare) är det som bekant inte särskilt svårt att, inom vissa yrkesgrupper, arbeta hemifrån. I det här avseendet har vissa branscher varit i förgrunden och verkat som pionjärer när det gäller att arbeta hemifrån på framgångsrikt vis. Ett exempel på detta är Team PokerStars-spelaren Lex Veldhuis som sadlade om från studier i kriminologi till en online pokerkarriär på heltid. En av Veldhuis bästa tips för att jobba hemifrån och ändå lyckas vinna mästerskap är att se till att vara väl utvilad och även att planera god tid i förväg.

Schemalägg ditt arbete 

Fyra personer vid ett skrivbord

Arbete hemifrån är inget för den omotiverade som behöver ledning från en chef för att utföra sina uppgifter inom deadline. Tvärtom ställs här högre krav på disciplin och planering eftersom det endast är du själv som sätter ramarna för ditt arbete. I detta avseende rekommenderar vi att du schemalägger ditt arbete precis som du hade gjort på “kontoret”. Försök att kliva upp och sätta dig vid datorn vid ungefär samma tid varje dag och ta även pauser (inklusive lunchpaus) precis som du hade gjort på din arbetsplats. Detta hjälper till att skapa en rutin kring ditt arbete och särskilja fritid från arbetstid även när du är hemma.

Avsätt en särskild plats för ditt arbete 

Distansarbete medför som bekant möjligheten att kunna arbeta varsomhelst - från sängen, tunnelbanan eller flygstolen. Generellt sett rekommenderar vi dock att du avsätter en eller flera särskilda platser för ditt arbete. Kanske kan du göra iordning en harmonisk kontorsplats där hemma, kanske har du ett lugnt favoritcafé som är lämpat för arbete? Oavsett vilken eller vilka platser du väljer är det skönt för koncentrationen att arbeta från en ergonomiskt riktig och arbetsmiljöanpassad plats för bästa resultat. 

Arbeta med vänner eller kollegor 

Att jobba på distans medför en enorm frihet - ibland kan det dock bli rätt ensamt. Kontorsmiljöer innehåller ofta en viktig komponent som vi glömmer i vår strävan efter frihet i arbetslivet, nämligen de sociala kontakterna. Den korta pratstunden med kollegan vid kaffeautomaten eller fikat på fredagarna är inte enbart bra för teamkänsla och välmående på jobbet utan kan även vara förmånlig för att bolla tankar och idéer. Ibland är det därmed bra om du går ihop med medarbetare och arbetar i grupp för att få utlopp för såväl det sociala som kreativa. Kanske får du dille på arbete i grupp men i egen regi och beslutar dig för att hyra in dig på någon av de många kontorshotell som finns numer i de större städerna för så kallad “co-working”. 

Kommentera detta inlägg

Dela gärna med dig av dina tankar om blogginlägget här

Din e-postadress kommer inte publiceras.